Hekla säntää kesään

Saara Niemen (nyk. Suutarla) kanssa

Vudeka Hevostietokirjat
Ensipainos 2009
96 sivua, nelivärikuvitus
Kovakantinen, lankasidottu
Kirjastoluokka 67.41
Ulkoasu ja taitto Inari Savola
Teksti SN & JV, valokuvat JV
Kollaasikuvitukset Jenni Viitanen

Taustaa

Hekla-kirjat syntyivät luontokasvatuksen tarpeisiin. Miten kertoa lapsille siitä, millainen eläin hevonen oikeastaan on ja mitä se tarvitsee? Lainasimme kuvitteellisille hevoshahmoille nimet oikeilta eläimiltä, mutta sen jälkeen annoimme tarinan puhua puolestaan.

Lajiltaan Hekla-kirjat edustavatkin ”faktiota” tai tietosatua, jossa fakta ja fiktio kohtaavat. Lajilla on suomalaisessa luontokirjallisuudessa pitkät perinteet aina Yrjö Kokosta saakka. Myös monet aikuisten luontokirjat edustavat faktiota.

Hekla säntää kesään ja Heklan kuusi päivää kertovat samoista hahmoista, mutta kumpikin toimii itsenäisenä teoksena. Yhteistä niille ovat ilme ja ulkoasu, päähenkilöt, tekstiä täydentävät runot sekä Jenni Viitasen kollaasikuvitukset.

Vaikka teokset on suunnattu alakouluikäisille, halusimme tehdä tieto- ja kaunokirjallisuuden keinoja yhdistävän kokonaisuuden, jota aikuinenkin jaksaisi lukea. Palautteesta päätellen Hekla säntää kesään onnistuu monella tasolla ja on todellista kaikenikäisten kirjallisuutta.

Arvioista

Saara Niemen ja Johanna Viitasen teksti hengittää kauniisti hevosen rytmiin; kuvitus ei personoi hevosia makeilevasti, vaan kunnioittaa niiden ominaisarvoa sellaisenaan.
— lastenkirjakriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjahylly

Kirja yhdistelee taitavasti tieto- ja kaunokirjallisuuden piirteitä. Hevosten käyttäytyminen välittyy elävästi niin kuvista kuin tekstistäkin. – – Myös sanataiteena kirja yltää hersyviin, aistimusvoimaisiin ja runollisiinkin tunnelmiin. Ylipäätään teksti tavoittaa hevosen vaistonvaraisuuden erittäin oivaltavasti.
— Satu Virtanen, Onnimanni 3/2010

Ilahduttavaa, että kotimaisin voimin tehdään korkeatasoista lasten tietokirjallisuutta!
— luontokirjailija Aura Koivisto, Pohjalainen 8.1.2010

Näytteitä

Hekla säntää kesään, s. 23

Hekla säntää kesään, s. 46-47