Editoin ja oikoluen

Editoin asiatekstejä ja kaunokirjallisuutta kustannustoimittajana. Työhön voi kuulua myös teoksen kuvatoimitus. Tunnen kirjaprosessin vaiheet ideoinnista kirjoittamiseen, taitosta painovaiheeseen ja jakelusta markkinointiin. Olen työstänyt kustannustoimittajana sekä faktaa että fiktiota. Toimittamiini teoksiin kuuluvat muun muassa Juha Erolan ja Markku Saastamoisen Hevoslaitumilla (2008), Rikke Mark Schultzin Tunne islanninhevosesi (2007) sekä lukuisia pienten ja keskisuurten kustantamojen käsikirjoituksia eri aihepiireistä luottamuksellisina toimeksiantoina. Otathan yhteyttä, jos olet kiinnostunut referensseistä.

Kustannustoimittajan työn lisäksi teen myös pelkkää kielentarkastusta ja oikolukua.

Aikakauslehtien toimitussihteerinä ja päätoimittajana olen tottunut tilaamaan, toimittamaan ja tarkastamaan myös lehtitekstiä. Työstän yhä sopimuksen mukaan yksittäisiäkin juttuja, opinnäytteitä ja tieteellisiä artikkeleita. Työni editoijana liittyy usein tieteen popularisointiin.

Teosten tai teossarjojen toimittajana autan asiakkaita ja tekijöitä luomaan raaka-aineistostaan valmiita julkaisuja. Isoissa projekteissa työskentelen tarvittaessa tuottajan työparina. Yhdessä etsimme tekstille tai julkaisulle sopivimman graafikon, painoasun, painopaikan ja jakelutavan.

Tarkastan käännöksiä ja muita tekstejä, kun aiheena ovat hevoset (englanti–suomi–englanti, ruotsi–suomi–ruotsi). Teen asiantuntijatyötä myös tekstien ammattilaisena, esimerkiksi arvioin teksti-ideoita ja tarkastan käännöksiä.

Työskentelen kaikenlaisten tekstien kanssa genreen katsomatta. Editoin kaikkea asia-artikkeleista jännäreihin ja tiedotteista chick litiin. Pidän etenkin haasteista, joita lajirajoja rikkovat genrehybridit tarjoavat. Toinen lempilajini on nonfiktio, joka yhdistää kauno- ja tietokirjallisuuden keinoja.