Editoin ja oikoluen

Editoin asiatekstejä ja kaunokirjallisuutta kustannustoimittajana. Työhön voi kuulua myös teoksen kuvatoimitus. Tunnen kirjaprosessin vaiheet ideoinnista kirjoittamiseen, taitosta painovaiheeseen ja jakelusta markkinointiin. Olen editoinut kustannustoimittajana sekä faktaa että fiktiota ja ohjannut eri lajien tekijöitä. Kustannustoimittajan työn lisäksi teen myös pelkkää kielenhuoltoa ja oikolukua. Nykyisin äänikirjatoteutuksen tarpeet kuuluvat tietysti työnkuvaan.

Lyhyiden tekstien editoijana työni liittyy usein tieteen popularisointiin, ja työstän sopimuksen mukaan myös opinnäytteitä ja tieteellisiä artikkeleita.

Teosten tai teossarjojen toimittajana autan asiakkaita ja tekijöitä luomaan raaka-aineistostaan valmiita julkaisuja. Isoissa projekteissa työskentelen tarvittaessa tuottajan työparina ja etsimme yhdessä tekstille tai julkaisulle sopivimman graafikon, painoasun, painopaikan ja jakelutavan.

Työskentelen kaikenlaisten tekstien kanssa genreen katsomatta. Editoin kaikkea podcast-kässäreistä jännäreihin ja tiedotteista chick litiin. Pidän erityisesti lajirajoja rikkovista genrehybrideistä niin printissä kuin audiona. Toinen lempilajini on kertova nonfiktio, joka yhdistää kauno- ja tietokirjallisuuden keinoja.