Tekijä

Tekstien ammattilaisena arvostan sujuvaa, hyvää, tiivistä ja ilmaisuvoimaista suomen kieltä. Tietokirjallisuuden lisäksi olen julkaissut proosaa ja lyriikkaa sekä käsikirjoittanut podcastina julkaistua asiaohjelmaa. Oman tuotannon ollessa tauolla ja osittaisen opintovapaani aikana keskityn kustannustoimittajan työhön sekä fiktion että asiatekstien parissa: editoin, ohjaan ja arvioin tekstejä sekä kustantajille että suoraan tekijöille.

Sitoudun työssäni kestävän kehityksen periaatteisiin, ilmastotoimiin, luontokadon torjuntaan sekä kokonaiskulutuksen vähentämiseen ja odotan samaa asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta. Lue alta lisää työtapojeni ekologisen kestävyyden periaatteista. 

 

Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma ehdottaa kirjallisuuden parissa työskenteleville esimerkiksi seuraavia tapoja, joilla voidaan vähentää alan haitallisia ympäristövaikutuksia:

  • ympäristöaiheista kirjoittaminen ja ympäristökasvatus kirjallisuudessa
  • paperin käytön vähentäminen ja FSC-sertifioitu painopaperi
  • ympäristösertifioitu painoprosessi
  • metsänsuojelu
  • haittojen ekologinen kompensaatio
  • uusiutuvan energian käyttö
  • materiaalitehokkuus ja kierrätys
  • lentojen välttäminen.

Kustannustoimittaja voi harvoin vaikuttaa valmiin teoksen painoprosessiin ja valittuun paperiin. Omassa työssäni olen karsinut tulostuksen minimiin, ja jos teksti on nähtävä myös paperilla, tulostan kierrätyspaperille (Clairefontaine Evercopy Prestige). Luen paljon lukulaitteella, joka kuluttaa vähemmän sähköä kuin tietokone.

Olen suojellut pysyvästi metsä-, suo- ja pienvesiympäristöä ja ennallistanut heikentynyttä luontoa kahdella tilalla. Käyttämäni sähkö on tuotettu vain uusiutuvilla energialähteillä. En ole lentänyt noin 25 vuoteen enkä matkusta työssä enkä vapaa-ajalla.

Välttämättömissä laitehankinnoissa painotan pitkää käyttöikää sekä laitteiden korjaus- ja päivitysmahdollisuuksia. Pidän erityisen tärkeänä akkujen kierrätystä, sillä planeetan mineraalivarat eivät riitä kaiken sähköistämiseen ja akkujen tuotantoon ilman akkumineraalien tehokasta kiertoa.

Asetan etusijalle luonto- ja ympäristöaiheiset tekstit sekä teokset, jotka muuten nostavat esiin ympäristönäkökulmaa. En toimita teoksia, joiden sisältö on selvässä ristiriidassa näiden ekologisen kestävyyden periaatteiden kanssa.